start

registreer u om te kunnen bestellen
normaal maandag-vrijdag: 17:00 tot 21:00 en op zaterdag.Helaas voor u ben ik niet altijd via 0630297558 bereikbaar, ook niet op zondag. Per e-mail krijgt u snel antwoord.

0630297558

De getoonde ringmaten zijn een indicatie, uw vogels kunnen een andere pootdikte hebben! Zorg er daarom voor dat u zeker bent van de ringmaat van uw vogels.

Wij adviseren voor papegaaien, kaketoes, ara's en andere "sterke" vogels stalen ringen.

Bestel uw ringen op tijd, dat voorkomt spijt!

 
De Parkieten Sociëteit en/of de leverancier van de ringen zijn nooit verantwoordelijk voor de keuze van de ringmaat, de materiaalkeuze (aluminium of staal), kleur en/of de manier waarop de ringen worden aangebracht.

Aanmelden (inloggen) of registreren als ringenbestellerVoor welke soort zoekt u een ring? Niet alle soorten worden genoemd en het is slechts een advies.

Nadat u heeft bepaald of uw specimen een CITES-soort is en op welke bijlage hij staat, bepaalt u of u een EU-certificaat nodig heeft.

In de volgende gevallen heeft u mogelijk een EU-certificaat nodig:

 • Bij koop en verkoop van CITES-soorten.
 • Bij schenking, ruil en huur van CITES-soorten. Voor CITES wordt iedere overdracht gezien als een commerciële handeling. Het maakt bij een overdracht niet uit of u geld of een wederdienst ontvangt.
 • Bij vervoer - alleen voor een soort uit de CITES-bijlage A met oorsprongscode W (wild), F (F1-generatie nakweek) of U (onbekend). Vervoert u een levend dier voor dringende veterinaire behandeling en brengt u het na de behandeling direct terug naar de plaats waar het zich mag bevinden? Dan hoeft u geen toestemming te vragen. Dit wordt niet gezien als een overdracht.

Dit geldt zowel voor transacties in de Europese Unie als in Nederland. De huidige eigenaar, dus de persoon die het specimen wil overdragen of verkopen, moet het certificaat aanvragen. In andere landen heet dit certificaat ook wel een 'Article 10 certificate'. Bent u van plan om een dier of plant te kopen die onder CITES valt, zorg er dan voor dat u controleert of de verkoper een geldig EU-certificaat heeft.

Soorten

Over het algemeen geldt het volgende:

 • Bijlage A: EU-certificaat
 • Bijlage B: EU-certificaat als de legale herkomst niet kan worden aangetoond. Kan dit wel, dan is geen certificaat nodig.
 • Bijlage C: geen certificaat nodig
 • Bijlage D: geen certificaat nodig

Certificaten

Een EU-certificaat geldt voor een of voor meerdere overdrachten. In het laatste geval spreken we van een 'paspoort' of 'specimenspecifiek certificaat'.

Transactiespecifieke certificaten

Een EU-certificaat dat is afgegeven voor een dier met oorsprongscode W (wild), F (F1-generatie nakweek) of U (onbekend) is alleen maar geldig voor één overdracht. Daarnaast moet de bestemming vermeld zijn op het certificaat. Voor specimens zonder een merkteken worden ook transactiespecifieke certificaten afgegeven.

Sommige landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Denemarken, geven EU-certificaten met een foto-identificatie als bijlage af. Deze EU-certificaten gebruiken ze in deze landen als specimen specifieke EU-certificaten. In Nederland zijn ze alleen geldig voor de eerste overdracht vanuit het land van afgifte. Overdrachten binnen Nederland met een EU-certificaat met foto-identificatie mogen dus niet. Heeft u een specimen overgenomen met een EU-certificaat met foto-identificatie bijlage? Vraag dan een vervangend EU-certificaat aan.

Vrijstellingen

U heeft geen EU-certificaat nodig als het gaat om:

 • in gevangenschap geboren en gefokte soorten die worden genoemd op de bijlage X van de Uitvoeringsverordening, zie onder aan deze pagina
 • kunstmatig gekweekte planten.
 • antieke objecten (dit zijn soorten die vóór 1947 zijn gebruikt voor het maken van juwelen, muziekinstrumenten, decoratie-, kunst- of gebruiksvoorwerpen)
 • lederen producten van krokodilachtigen van bijlage A met oorsprongscode D, op voorwaarde dat de specimens zijn gemerkt of op een andere wijze zijn geïdentificeerd
 • kaviaar van de soort Acipenser brevirostrum en de hybriden daarvan, met oorsprongscode D, de specimens moeten dan wel zijn verpakt in een volgens de Uitvoeringsverordening gemerkte verpakking
Downloads:

Wetgeving

De vogelwereld heeft met verschillende wetten te maken. De wet natuurbehoud en de wet dieren zijn wel de belangrijkste.
In verband met de regelgeving is het aantonen van legalisatie zeer belangrijk. Door middel van een vaste voetring kunt u aantonen dat de vogel in avicultuur geboren is. Voor de meeste vogelsoorten is dit voldoende.

Ook voor alle Europese vogelsoorten geldt er specifieke wetgeving.


CITES

Voor door CITES beschermde vogels geldt zwaardere regelgeving. Rechts ziet u een voorbeeldplaatje van het belangrijke CITES document, het EU-certificaat.
Let op!
Dit certificaat mag u niet perforeren (gaatjes inmaken), niet plastificeren en u mag er niet op schrijven. Om kort te gaan het EU-certificaat moet geheel orgineel zijn, iedere wijziging aan het certificaat maakt het ONGELDIG.

Europese vogelsoorten

Voor Europese vogelsoorten geldt dat ze legaal moeten zijn. Hiervoor is het nodig dat ze voorzien zijn van een op persoonsnaam met vermelding van de vogelsoortnaam geregistreerde gekleurde ring. Ook geldt een per soort vastgestelde maximale ringmaat. De kleine ringmaten hebben een breekgroef.
De registratie bij het ministerie wordt door de ringenadministratie gedaan. 

RVO

Bij het RVO kunt u al de zaken betreffende wetgeving vinden en regelen. De aanvraag voor een EU-certificaat dient u bij hen te doen. Ook de actuele informatie zal hier te vinden moeten zijn.
 
 
 

Ringenadministratie

De ringenadministratie wordt uitgevoerd door Fred Rönitz.
Dit doet hij naast zijn normale werk, daarom is hij maar beperkt bereikbaar.
Ook heeft hij nog andere bezigheden.
De meeste kans op succes heeft u via de e-mail.

Het contact via e-mail .

voor contact gegevens